Smak czerwca wybrany, połowa konkursu za nami

Konkurs "Rudzkie Smaki" zaliczył półmetek. Tematem przepisu na czerwiec był chłodnik. Jury wybrało propozycję Grzegorza Lipa na regionalną, andaluzyjską zupę - hiszpańskie gazpacho.

UM Ruda Śląska
Przepis na gazpacho autorstwa Grzegorza Lipa został wybrany smakiem czerwca

Chłodnik jest idealny na upały, a kto spróbował dobrego gazpacho, wie o czym mowa.

– W letnie, gorące dni najlepiej sprawdzają się warzywne czy owocowe zupy na bazie kefiru lub maślanki. Są pożywne, dietetyczne i zdrowe, kiedyś bardzo popularne w domowym menu – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Wprawdzie w naszym kraju prym wiodą chłodniki na bazie buraków czy botwinki - czyli na wzór litewskiego chłodnika, z rzadka, a szkoda - bo przepyszna - spotkać można rosyjską okroszkę, to w Hiszpanii króluje gazpacho. Przepisów na "prawdziwe" gazpacho jest mnóstwo, podobnie jak w każdym hiszpańskim miasteczku może ona smakować inaczej. Wszystko zależy bowiem od własnej inwencji i smaku. Mnie osobiście najbardziej smakuje wersja na chlebie moczonym w oliwie i podsmażonych paprykach z obowiązkową "posypką" ze świeżych ogórków, papryk, cebuli i oczywiście z grzankami.

Nagrodzony przepis Grzegorza Lipa znajdzie na czerwcowej kartce kolejnej edycji kulinarnego kalendarza na 2023 rok.

– Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory. Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu. – Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce a następnie miksujemy.

Składniki:

  • 10 pomidorów malinowych
  • 5 twardych ogórków
  • 5 słodkich kolorowych papryk
  • główka czosnku
  • sok z jednej limonki,
  • szczypiorek lub pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa chłodzimy w lodówce około 10 godzin. Następnie pomidory i ogórki obieramy ze skórki, czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i miksujemy. Dodajemy sok z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę przechowujemy w lodówce. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.

Potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia.

– W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu.

Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon