"Rudzkie Smaki" - ostatnie odcinki w tym roku!

Do końca IX edycji konkursu "Rudzkie Smaki" pozostały już tylko wasze propozycje na listopad i grudzień. Przepisy można przysyłać do końca listopada, a kalendarz z wszystkimi wybranymi przez jurorów przepisami ukaże się jeszcze przed Nowym Rokiem.

UM Ruda Śląska
Rudzkim smakiem na październik została lasagne autorstwa Iwony Wieczorek

Smakiem października została lasagne z grzybami według przepisu Iwony Wieczorek. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe, rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni, a smak grudnia -tradycyjnie - będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.

– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Będzie to już dziewiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu.

Październikowym smakiem została lasagne z grzybami leśnymi. Na przygotowanie tego dania istnieje bardzo wiele sposobów. Tym razem dodatkiem do farszu są leśne grzyby, a zamiast płatów makaronu autorka przepisu wykorzystała plastry selera.

- W przepisie makaron zastąpiłam selerem, który wspaniale komponuje się z grzybami, a lasagne ma ciekawy, niepowtarzalny smak – mówi Iwona Wieczorek, autorka wybranego do kalendarza przepisu.

Przepis na smak października

Lasagne z selera z mięsem i leśnymi grzybami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży seler
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 200 g najlepiej świeżych leśnych grzybów
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
  • 250-300 g passaty lub sosu pomidorowego
  • tarty ser (np. cheddar lub mozzarella) - ilość wg własnych preferencji w zależności czy każdą warstwę mięsa będziemy posypywać serem czy tylko ostatnią
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy lub spora garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • ½ - ¾ łyżeczki czerwonej papryki (można zmieszać słodką i ostrą)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Umyty seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki lub grubą kostkę.
  • W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Wkładamy plastry selera i gotujemy na półtwardo (około 5-7 minut). Odcedzamy i odkładamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy grzyby oraz czubricę (lub zieloną pietruszkę), sól i pieprz. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy do miski.
  • Następnie na patelni smażymy mięso, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Przekładamy do miski z grzybami i mieszamy.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy ciasno warstwę selera tak, aby plasterki nachodziły jeden na drugi. Smarujemy passatą pomidorową. Wykładamy mięso z grzybami, posypujemy tartym serem. Następnie układamy kolejne 1-2 warstwy. Ostatnią warstwą powinna być passata. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 *C. Lasagne pieczemy około 40 minut. Posypujemy tartym serem i wkładamy ponownie do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika do momentu aż ser się roztopi. Lasagne kroimy na kawałki i podajemy na ciepło.

– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Przed nami jubileuszowa, X edycja konkursu „Rudzkie Smaki", mam nadzieję, że również spotka się z szerokim zainteresowaniem – mówi Iwona Małyska.

Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki".

Plesniak

Może Cię zainteresować:

"Rudzkie Smaki" - wrzesień

Autor: Jacek Skorek

20/10/2022

Przepis na gazpacho autorstwa Grzegorza Lipa został wybrany smakiem czerwca

Może Cię zainteresować:

Smak czerwca wybrany, połowa konkursu za nami

Autor: Jacek Skorek

11/07/2022

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon