"Rudzkie Smaki" - ostatnie odcinki w tym roku!

Do końca IX edycji konkursu "Rudzkie Smaki" pozostały już tylko wasze propozycje na listopad i grudzień. Przepisy można przysyłać do końca listopada, a kalendarz z wszystkimi wybranymi przez jurorów przepisami ukaże się jeszcze przed Nowym Rokiem.

UM Ruda Śląska
Rudzkim smakiem na październik została lasagne autorstwa Iwony Wieczorek

Smakiem października została lasagne z grzybami według przepisu Iwony Wieczorek. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe, rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni, a smak grudnia -tradycyjnie - będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.

– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Będzie to już dziewiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu.

Październikowym smakiem została lasagne z grzybami leśnymi. Na przygotowanie tego dania istnieje bardzo wiele sposobów. Tym razem dodatkiem do farszu są leśne grzyby, a zamiast płatów makaronu autorka przepisu wykorzystała plastry selera.

- W przepisie makaron zastąpiłam selerem, który wspaniale komponuje się z grzybami, a lasagne ma ciekawy, niepowtarzalny smak – mówi Iwona Wieczorek, autorka wybranego do kalendarza przepisu.

Przepis na smak października

Lasagne z selera z mięsem i leśnymi grzybami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży seler
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 200 g najlepiej świeżych leśnych grzybów
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
  • 250-300 g passaty lub sosu pomidorowego
  • tarty ser (np. cheddar lub mozzarella) - ilość wg własnych preferencji w zależności czy każdą warstwę mięsa będziemy posypywać serem czy tylko ostatnią
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy lub spora garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • ½ - ¾ łyżeczki czerwonej papryki (można zmieszać słodką i ostrą)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Umyty seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki lub grubą kostkę.
  • W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Wkładamy plastry selera i gotujemy na półtwardo (około 5-7 minut). Odcedzamy i odkładamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy grzyby oraz czubricę (lub zieloną pietruszkę), sól i pieprz. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy do miski.
  • Następnie na patelni smażymy mięso, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Przekładamy do miski z grzybami i mieszamy.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy ciasno warstwę selera tak, aby plasterki nachodziły jeden na drugi. Smarujemy passatą pomidorową. Wykładamy mięso z grzybami, posypujemy tartym serem. Następnie układamy kolejne 1-2 warstwy. Ostatnią warstwą powinna być passata. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 *C. Lasagne pieczemy około 40 minut. Posypujemy tartym serem i wkładamy ponownie do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika do momentu aż ser się roztopi. Lasagne kroimy na kawałki i podajemy na ciepło.

– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Przed nami jubileuszowa, X edycja konkursu „Rudzkie Smaki", mam nadzieję, że również spotka się z szerokim zainteresowaniem – mówi Iwona Małyska.

Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki".

Plesniak

Może Cię zainteresować:

"Rudzkie Smaki" - wrzesień

Autor: Jacek Skorek

20/10/2022

Przepis na gazpacho autorstwa Grzegorza Lipa został wybrany smakiem czerwca

Może Cię zainteresować:

Smak czerwca wybrany, połowa konkursu za nami

Autor: Jacek Skorek

11/07/2022

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon

czytaj więcej:

Plesniak

"Rudzkie Smaki" - wrzesień

Wielkie otwarcie Coffee Godula już 1 kwietnia

Wielkie otwarcie 1 kwietnia. Coffee Godula zaprasza

Liscie1

Wszędzie opadłe liście. Jedni grabią, inni czekają

Akuku8

Chcesz pomóc? Akuku czeka!

Kosz3

Co to jest? Wentylator? Ozdoba? Sprawdziliśmy

budżet obywatelski Ruda Śląska

13 zadań do realizacji z Budżetu Obywatelskiego

dach targowiska

Modernizacja dachu targowiska w Rudzie Śląskiej