Rudzkie Smaki - 2021 podsumowany, czas na kolejną edycję! Sprawdźcie zwycięskie potrawy z października, listopada i grudnia

Agnieszka Jasińska
Grudzień - wigilijna gałąź

To już ósma edycja konkursu "Rudzkie Smaki", która zamieniła się w równie smacznie wyglądający kalendarz na 2022 rok. Przez lata konkurs szybko przekroczył granice Rudy Śląskiej i w kalendarzu znajdziemy nie tylko przepisy autorstwa rudzian, ale mieszkańców całego regionu. Stąd niektóre przepisy mogą zaskoczyć!

W konkursowym kalendarzu znajdziecie przepisy, jakich zwykle nie uświadczy się w kucharskich książkach.

- Często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, wspomnienia smaków dzieciństwa czy okolicznościowych wizyt u babci. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu – mówi Krzysztof Piecha naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM Ruda Śląska.

Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w ósmym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:

  • Iwona Wieczorek,
  • Izabela Skalik,
  • Marcelina Skubis,
  • Anna Król,
  • Anna Koźlik,
  • Jarosław Piłat,
  • Renata Młynarczuk-Żołna,
  • Regina Krawiec-Dimitrowa,
  • Michał Kaczmarczyk,
  • Natalia Ciśniewicz,
  • Agnieszka Jasińska
  • Paulina Kociuba.

Smaczny ostatni kwartał 2021 roku w konkursie "Rudzkie Smaki"

Potrawa października - rolada z boczku

Październik - rolada z boczku

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 łyżka soli wymieszana z pieprzem czarnym i czerwonym, gałką muszkatołową i kurkumą,
  • 3 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie nasiona kolendry.

Przygotowanie:

Kawałek boczku nacinamy i rozkładamy, tak aby powstał jeden prostokąt mięsa. Rozbijamy tłuczkiem i nacieramy z obu stron solą z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Zwijamy w roladę z dłuższej strony, obkładamy listkami laurowymi i zielem angielskim, obwijamy sznurkiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy około 1,5 godziny. Usuwamy folię, polewamy powstałym sosem i jeszcze na kilkanaście minut wkładamy do pieca, do zarumienienia się skórki. Po wyjęciu kroimy na plastry i podajemy na gorąco lub zimno.

Listopadowe placki z kiszonej kapusty

Listopad - placki z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane/olej do smażenia,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:

Mieszamy w misce mąkę, jajko, wodę i przyprawy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy, siekamy (nie musi być drobno). Do ciasta naleśnikowego dodajemy kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczając je możliwe jak najmocniej. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano (ok. 2-3 min). Po usmażeniu odkładamy placki z kapusty kiszonej na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną.

Grudzień, czyli "Wigilijna gałąź"

Grudzień - wigilijna gałąź

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 kiwi,
  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów,
  • szklanka rodzynek,
  • skórka i sok z dużej cytryny,
  • szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki dowolnego nierafinowanego cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju.

Przygotowanie:

Od natki pietruszki odrywamy grubsze łodyżki. Miksujemy blenderem z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem, skórką z cytryny, olejem i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy rodzynki, morele i grubo siekane orzechy. Wlewamy zblendowane składniki i dokładnie mieszamy. Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut- do suchego patyczka- w 180°C, góra/dół, środkowa półka. Studzimy, polewamy lukrem i posypujemy różnościami.

Dziewiąta edycja "Rudzkich Smaków"

Czas więc rozpocząć dziewiątą edycję "Rudzkich Smaków" - na początek - styczeń. Do końca miesiąca możecie nadsyłać swoje kulinarne tajemnice na "zimowy obiad rozgrzewający, sycący a przede wszystkim pyszny" - na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Warto podkreślić, że potrawy do kalendarzowych zdjęć przygotowali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej pod kierunkiem Barbary Rolnik.

Grudzień - wigilijna gałąź

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon

czytaj więcej:

Buldog Zdjęcie Główne

Świeża, pachnąca kawa najlepszym prezentem dla każdego!

1 U1 A8952

Charakterne wyndliny Madej Wróbel pasują do wszystkiego!

Cafe1

Na kawę i ciastko w magicznym klimacie

Diety od Brokula

Problemy ze zdrowiem? Spójrz na to co jesz!

Nowe oświetlenie stanie również przy ulicy Karskiego w Kochłowicach

Ponad 1600 nowych lamp ulicznych na blisko stu ulicach

Na dobry początek dnia

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy - zaczynacie dzień bez niej?

Zdjęcie Główne

Lubuskie – polska Toskania na zachodzie kraju