Rudzkie Smaki - 2021 podsumowany, czas na kolejną edycję! Sprawdźcie zwycięskie potrawy z października, listopada i grudnia

To już ósma edycja konkursu "Rudzkie Smaki", która zamieniła się w równie smacznie wyglądający kalendarz na 2022 rok. Przez lata konkurs szybko przekroczył granice Rudy Śląskiej i w kalendarzu znajdziemy nie tylko przepisy autorstwa rudzian, ale mieszkańców całego regionu. Stąd niektóre przepisy mogą zaskoczyć!

W konkursowym kalendarzu znajdziecie przepisy, jakich zwykle nie uświadczy się w kucharskich książkach.

- Często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, wspomnienia smaków dzieciństwa czy okolicznościowych wizyt u babci. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu – mówi Krzysztof Piecha naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM Ruda Śląska.

Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w ósmym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:

  • Iwona Wieczorek,
  • Izabela Skalik,
  • Marcelina Skubis,
  • Anna Król,
  • Anna Koźlik,
  • Jarosław Piłat,
  • Renata Młynarczuk-Żołna,
  • Regina Krawiec-Dimitrowa,
  • Michał Kaczmarczyk,
  • Natalia Ciśniewicz,
  • Agnieszka Jasińska
  • Paulina Kociuba.

Smaczny ostatni kwartał 2021 roku w konkursie "Rudzkie Smaki"

Potrawa października - rolada z boczku

Październik - rolada z boczku

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 łyżka soli wymieszana z pieprzem czarnym i czerwonym, gałką muszkatołową i kurkumą,
  • 3 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie nasiona kolendry.

Przygotowanie:

Kawałek boczku nacinamy i rozkładamy, tak aby powstał jeden prostokąt mięsa. Rozbijamy tłuczkiem i nacieramy z obu stron solą z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Zwijamy w roladę z dłuższej strony, obkładamy listkami laurowymi i zielem angielskim, obwijamy sznurkiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy około 1,5 godziny. Usuwamy folię, polewamy powstałym sosem i jeszcze na kilkanaście minut wkładamy do pieca, do zarumienienia się skórki. Po wyjęciu kroimy na plastry i podajemy na gorąco lub zimno.

Listopadowe placki z kiszonej kapusty

Listopad - placki z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane/olej do smażenia,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:

Mieszamy w misce mąkę, jajko, wodę i przyprawy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy, siekamy (nie musi być drobno). Do ciasta naleśnikowego dodajemy kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczając je możliwe jak najmocniej. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano (ok. 2-3 min). Po usmażeniu odkładamy placki z kapusty kiszonej na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną.

Grudzień, czyli "Wigilijna gałąź"

Grudzień - wigilijna gałąź

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 kiwi,
  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów,
  • szklanka rodzynek,
  • skórka i sok z dużej cytryny,
  • szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki dowolnego nierafinowanego cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju.

Przygotowanie:

Od natki pietruszki odrywamy grubsze łodyżki. Miksujemy blenderem z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem, skórką z cytryny, olejem i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy rodzynki, morele i grubo siekane orzechy. Wlewamy zblendowane składniki i dokładnie mieszamy. Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut- do suchego patyczka- w 180°C, góra/dół, środkowa półka. Studzimy, polewamy lukrem i posypujemy różnościami.

Dziewiąta edycja "Rudzkich Smaków"

Czas więc rozpocząć dziewiątą edycję "Rudzkich Smaków" - na początek - styczeń. Do końca miesiąca możecie nadsyłać swoje kulinarne tajemnice na "zimowy obiad rozgrzewający, sycący a przede wszystkim pyszny" - na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Warto podkreślić, że potrawy do kalendarzowych zdjęć przygotowali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej pod kierunkiem Barbary Rolnik.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon

czytaj więcej:

Plesniak

"Rudzkie Smaki" - wrzesień

Przepis na gazpacho autorstwa Grzegorza Lipa został wybrany smakiem czerwca

Smak czerwca wybrany, połowa konkursu za nami

Gulaszowa Agnieszki Helińskiej

"Rudzkie smaki" - znamy już laureatkę przepisu stycznia!

Localny catering

Przetestowaliśmy dietę pudełkową od Localnego Cateringu

Karkowka nawinie

Michał Kaczmarczyk, szef kuchni Druid Pubu poleca

Buldog Zdjęcie Główne

Świeża, pachnąca kawa najlepszym prezentem dla każdego!

Rączka1

Grillowe inspiracje mistrza