Lasagne smakiem kwietnia w konkursie "Rudzkie Smaki". Maj pod hasłem "Kawowy przysmak"

Zielona jak wiosna i przeplatana jak kwiecień lasagne Anny Król smakiem miesiąca w konkursie "Rudzkie Smaki". Majowym hasłem zabawy jest z kolei kawowy przysmak. Propozycje na słodkości z tym aromatycznym składnikiem można przesyłać do końca miesiąca.

Lasagne

Jarska lasagne ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja kwietniowego przekładańca.

- Jeżeli lubimy dużo farszu, możemy przygotować więcej składników. Ja dodaję jeszcze paprykę lub plasterki ogórka konserwowego – mówi autorka przepisu

Ciasto makaronowe można przygotować samemu lub użyć gotowych płatów do lasagne. Wówczas należy je przed użyciem ugotować.

Przepis na wygraną Lasagne ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 30 dkg mąki pszennej lub razowej

Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy, żeby płaty miały ok. 2 mm wysokości.

Następnie kroimy je na ok. 10 cm kawałki, odstawiamy i przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie szpinaku baby (400 - 500 g) lub pół kilo szpinaku, który najpierw należy dokładnie umyć i sparzyć, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki
  • ¼ szklanki mleka 3,2 %
  • ½ kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150 g gęstej śmietanki w kubku 12% lub 18%
  • ¼ kostki masła
  • 1 duża papryka
  • ser żółty

Jeśli lubimy dużo farszu składników możemy przygotować więcej.

Szpinak smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy ¼ szklanki mleka, wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Cebulę smażymy na maśle, dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Według uznania można je odrobinę zblendować.

Płaty ciasta gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i rozkładamy na dużym talerzu do ostygnięcia. Blachę (40x40) cienko smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę płatów ciasta. Smarujemy je śmietaną. Następnie układamy warstwę przygotowanego szpinaku i kolejną część płatów. Tę warstwę ciasta również smarujemy śmietaną, po czym nakładamy pieczarki, na które znowu kładziemy płaty ciasta i smarujemy śmietaną. Na koniec można ułożyć warstwę z kawałków żółtego sera, dodać paprykę pokrojoną w paski lub plasterki ogórka konserwowego. Przekładańca wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min i pieczemy w 180 st.

Hasło maja: kawowy przysmak

Hasłem maja został kawowy przysmak, czyli deser lub ciasto z wykorzystaniem kawy.

Pozostajemy w temacie kawy po konkursie na nazwę i projekt etykiety nowej oferty wireckiej palarni kawy. To nie tylko aromatyczny napój przygotowywany na wiele sposobów, ale także podstawowy składnik deserów, ciast i ciasteczek - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Jak zwykle do końca miesiąca czekamy na kulinarne pomysły mieszkańców – dodaje.

Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Publikacja przepisu w kalendarzu kulinarnym jako główna nagroda w konkursie

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej.

- Laureat majowej edycji dodatkowo otrzyma opakowanie nowego lokalnego produktu – „Rudej kawki”, która jeszcze w maju znajdzie się w ofercie wireckiej palarni kawy – zachęca do udziału w konkursie Iwona Małyska.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon