Z Chebzia czy Kielecki? Który majonez lepszy? Nasz, z Rudy Śląskiej czy ten ze świętokrzyskiego?

15 września 1959 roku ruszyła produkcja Majonezu Kieleckiego. Tak więc ten produkt wszedł już w poważny wiek, bo liczy sobie... 62 lata. Ile lat liczy rudzki? Na stronie Pro-Dymu czytamy, że zakład powstał w 1994 roku. Jednak majonez za PRL-u, wtedy z Prodrynu, był przecież o wiele wcześniej. Niewykluczone, że ich podobne nieco smaki są pochodną jednej, wspólnej, "społemowskiej" receptury. Więc może i nasz właśnie świętował 62. rocznicę? A waszym zdaniem - który jest lepszy?

Majonezy2

Majonez Kielecki wszedł do masowej produkcji we wrześniu 1959 roku "dzięki intensywnej pracy" wydziału badawczego ZW "Społem". Produkt szybko stał się wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowali innowacyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która stała się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec. Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego z niewielkimi zmianami jest aktualna do dziś. Jak wspomina w rozmowie z "Echem Dnia" Janusz Cichocki, który był odpowiedzialny za wdrożenie, majonez powstał trochę przez przypadek.

- W księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu - mówi Janusz Cichocki.

WSP Społem z dumą podkreśla, że na podstawie Majonezu Kieleckiego powstała polska norma majonezu, która obowiązuje do dziś. Majonez Kielecki dla wielu konsumentów, nie tylko z Kielc, to coś znacznie ważniejszego niż po prostu produkt spożywczy. W sieci krążą zdjęcia tatuaży ze słoikiem Majonezu Kieleckiego. Jedna z krakowskich lodziarni stworzyła lody o smaku Majonezu Kieleckiego, można tez kupić czapki w barwach sztandarowego produktu WSP „Społem”. W mediach społecznościowych regularnie odbywają się zaś "bitwy" zwolenników Majonezu Kieleckiego z fanami konkurencyjnych produktów.

A waszym zdaniem? Lepszy ten z Chebzia czy Kielecki? Niby podobne w smaku, ale...

źródło: portalspozywczy.pl

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon