Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym smakiem grudnia w Rudzie Śląskiej

Rudzkie Smaki to popularny konkurs dla smakoszy, który promuje kulinarne perełki regionu. Siódma edycja właśnie dobiegła końca. Smakiem grudnia zostały śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym, a listopada - krem z białej fasoli!

Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Przypomnijmy, że mieszkańcy Rudy Śląskiej biorący udział w konkursie przez cały rok mogli przesyłać swoje ulubione przepisy. Teraz każdy może je odtworzyć, ponieważ tradycyjnie receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, wydanym przez rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.

Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w siódmym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:

  • Janina Gurgacz,
  • Aleksandra Majewska,
  • Barbara Skuta,
  • Marta Lip-Kornatka,
  • Marta Szudeja,
  • Agnieszka Wyciślik,
  • Teresa Chlubek,
  • Agnieszka Gross,
  • Barbara Podgórska,
  • Beata Kocur,
  • Anna Król
  • Weronika Chilmon.

W przygotowanie publikacji włączyły się panie Barbara Rolnik i Beata Dunajewska z Zespołu Szkół nr 2 oraz pani Anna Rolnik, które przygotowały wszystkie zwycięskie potrawy, aby wykonać ich fotografie do kalendarza.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Książka zawiera ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów. Znajduje się w niej wiele pomysłów na to, jak urozmaicić swoją dietę, by jeść więcej warzyw i owoców.

Książka przedstawia pomysły wykorzystania jednego produktu na 4 różne sposoby w wersji na słodko lub słono oraz w wersji pieczonej, duszonej i gotowanej. Ponadto z wprowadzenia dowiecie się, jak dobrze wyposażyć swoją spiżarnię, by łatwo i szybko przygotować ulubione dania. Wyjaśniam również, jak wybrać najlepszy sprzęt do kuchni – zdradza Agnieszka Jasińska, autorka książki.

Do końca stycznia można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto. Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Zupa–krem z białej fasoli

Składniki:

Wywar:

  • duża porcja rosołowa,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera średniej wielkości,
  • ok. 10 cm kawałek pora,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprze do smaku.

Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.

Pozostałe:

  • 30 dag fasoli białej (na 3 porcje),
  • 2 łyżki majeranku, sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperku,
  • grzanki, oliwa, czosnek.

Przygotowanie:

Fasolę myjemy i moczymy minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy 2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • 700 g solonych płatów śledziowych,
  • mleko.

Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.

Sos:

  • 200 g gęstej śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • duża szczypta curry (można pominąć),
  • 1 średnia cebula,
  • pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.

Smacznego!

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon

czytaj więcej:

Sabina

Możecie jeszcze oddać głos na Sabinę

Dni Rudy Śląskiej wracają po trzech latach przerwy

Kto zagra na Dniach Rudy Śląskiej? Znamy listę artystów

Tegoroczna "Tabulka" trtafiła do Alojzego Lysko

Alojzy Lysko laureatem rudzkiej "Tabulki"

Wystawa Stacja Biblioteka

Kosmos w Chebziu. NASA pokaże swoje plany

"Co młodym w duszy gra?”

Konkurs dla muzyków "Co młodym w duszy gra?”

Muzeum prlu2

Remont w Muzeum PRL-u

Piano 3703616 1280

Koncert z okazji 21. urodzin Stowarzyszenia Św....