"Rudzkie smaki", edycja dziewiąta - znamy już laureatkę przepisu stycznia!

Dziewiąta edycja konkursu "Rudzkie Smaki" wchodzi w drugi miesiąc. Laureatką dania na styczeń została Agnieszka Helińska. Jej przepis na "zimowy obiad rozgrzewający, sycący, a przede wszystkim pyszny" - to zupa gulaszowa.

Spośród nadesłanych do konkursu przepisów - jury wybrało ten na zupę gulaszową autorstwa Agnieszki Helińskiej. Typowy "ajntopf", pełen warzyw i mięsa.

- Ta gulaszowa, to inwencja własna. Podobny przepis kiedyś znalazłam, jednak ta się różni - mówi nam Agnieszka Helińska. - Moi znajomi mieli kiedyś okazję jej spróbować, powiedzieli że jest pyszna, więc postanowiłam zgłosić przepis do konkursu.

Autorka zdradza, że zupę przygotowuje na mięsie wołowym, ale można również użyć wieprzowiny lub obydwu rodzajów mięs. Z kolei w kwestii doboru warzyw i przypraw - wszystko zależy od smaków, upodobań, a często i tego, co po prostu mamy pod ręką.

Przepis na zupę gulaszową stycznia

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę,
  • 3–4 papryki czerwone,
  • 4–5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula, 1 duża marchew, ćwiartka selera,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • kostka rosołowa,
  • pieprz, sól, wegeta,
  • 2-3 liście laurowe, suszone,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez kilka minut, odstawiamy. Papryki kroimy w kosteczkę i również smażymy, cebulę kroimy w piórka. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową, przetarte warzywa i cebulę. Gotujemy wywar. Dodajemy przesmażone mięso i paprykę, gotujemy jeszcze około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę podajemy z pieczywem.

Rudzkie smaki - przepis na styczeń - zupa gulaszowa

"Rudzkie smaki" czekają na wasze przepisy na luty!

Przepisem na luty ma być słodka Walentynka.

- Czekamy na przepis na deser, który nie tylko oczaruje naszą "walentynkę" wyglądem ale i smakiem - zgodnie z hasłem "przez żołądek do serca" - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Główną nagrodą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok, zaś laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon